Sunday, January 27, 2013

Chinese mochi....

Hellooo2...! Ok,arini x de gambar nak share,cume nak ajak makan chinese mochi....i love it...! Sedap,sebab saye suke makan pulut...So,ape2 yg b'unsurkan pulut ni t'sangatlah disukai....Mesti semua pernah makan mochi kan...? Saye selalu buat sendiri,1st time try buat masa dok kampung..Ala,zaman2 sekolah menengah....Time keje dulu kalau nak makan mochi,mesti nak cari kat Pappa Rich...sedap tau...x caye cube try...hehe...

Ok2,sebenarnye nak ckp yg tadi ktorg baru pas makan mochi...Kebetulan jalan2 beli brg nak buat sandwich utk jualan & mencari mantou utk buat stok (ececeh..pjg la pulak...)...Nak dipendekkan cerita tgh dok amik stok mantou,ternampak frozen mochi sekali..Then,i asked my sis, 'along,ko penah makan mochi masak dlm soya panas x?' ...Dia ckp x pernah...Hah! Ape lagi,excited la dia n kwn dia nak cube...So,ktorg bli la frozen mochi 2...

So, ptg tadi i pun buat kan utk dorg..& they just love it..!Heaven they said...haha...Korg semua pun bole try buat sendiri ok...Sgt mudah..Jom jengah jap,camana nak buat...

MOCHI WITH HOT SOY

BAHAN-BAHAN:

- frozen mochi
- black soy (pakai air soya lain pun ok...tp,i suke pkai black soy or v-soy multigrain..)

CARA MAIN MASAK2:

- Panaskan black soy..
- Da didih,masukkan frozen mochi..(Jangan defrost mochi 2..i lalu kan air panas je sebelum masukkan mochi...)
- Sambung didihkan lebih kurang 3 minit,pastu dah boleh hidang...
- My suggestion, sebelum makan tu hancurkan sebiji mochi..Kasi mix dgn hot soy tadi..Memang heaven! Hehe...Try la...

Pada siape2 yg malas nak beli mochi & kebetulan ada air soya & tepung pulut kat uma,bole la try buat mochi sendiri...

JOM BUAT HOMEMADE MOCHI!

BAHAN-BAHAN MOCHI:

- tepung pulut
- gula halus
- air
- a pinch of salt

BAHAN-BAHAN FILLING:

- kacang tanah or red bean (hancurkan kasar) + gula perang

CARA MAIN MASAK2:

- Larutkn gule dan garam dalam air...
- Uli bersama tepung sampai jadi doh lembut...
- Bahagi2kan menjadi doh kecil..
- Tekankan dgn ibu jari menjadi lubang kecil dan masukkan inti kacang b'campur gule perang tadi..
- Tutup lubang dan bulat2kan (tgn kalau bole tekapkan dgn tepung gandum/tepung jagung supaya doh x lekat...)
- Simpan dlm freezer..
- Kalau x nak simpan dlm freezer,golek2kan mochi tadi dlm tepung jagung & simpan dlm bekas kedap udara...

Ok..! Done for today's recipe..! Give it a try & feel the heaven! Hehe...

1 comment: